Home Page
+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: Fabryczny akumulator hondy - problemy

Użytkownik Avatar hs2
    Auto
    Honda Civic 08 1.8 sport

Domyślnie Fabryczny akumulator hondy - problemy

Witam!
    Mam do was pytanko. Jeżdzę cifem z 2009 roku ale ostatnio od około 2 miesięcy dużo żadziej - średnio raz dwa na tydzień. Przebieg to 3600 km.
    Moje pytanie - przedwczoraj zawiódł mnie akumulator. Na początku byłem ździwiony bo auto jest nowe. Byłem w Aso hondy ponieważ akumulator nie reagował na ładowanie prostownikiem podładowali i puki co działa.

Moje pytanie do was - jakie macie z tym doświadczenia ? Zerkałem i fabrycznie dali bardzo małą pojemnosć (w sumie to nie pojemność w mikro faradach tylko jakaś wielkość wyrażona w ampero godzinach).

Użytkownik
    Auto
    Civic VIII 5d 1.8 SPORT

Domyślnie

Kiedyś po miesiącu nie odpalania civica, padł mi akumulator. Naładowałem i jest okej(dwa lata temu).
    Obecnie raz w tygodniu śmigam civic'iem, w pozostałe dni katuję służbowy)) i odpukać żadnych problemów z civiciem.
    Odpalał nawet ostatnio przy -28st.
    Reasumując:
    jest dobrze.

Użytkownik Avatar arkadiusz29
    Imię
    Arek
    Auto
    Był CTR FN2

Domyślnie

Ale coś z tymi akumulatorami w civach jest,są słabe.Mam odpięty aku w aucie od ponad tygodnia w poniedziałek zobaczymy czy odpali ale nie jestem dobrze nastawiony bo po 2 dniach nie było rewelacji przy odpalaniu(wprawdzie były mrozy) ale co ciekawe nie zawsze sie tak dzieje??????Powiem tak ten akumulator nie daje mi konfortu psychicznego

Użytkownik Avatar JulekCIVIC
    Imię
    Julek
    Auto
    Civic

Domyślnie

Ja zalecam czestrza jazde nawet o tak do sklepu czy na przejazdzke, auto musi pracowac, do tego jest stworzone

Użytkownik Avatar leonik
    Imię
    Paweł
    Auto
    civic vtec sport

Domyślnie

mi wymienili aku po roku.cos z nimi jest dalej nie tak ze wszystkie cify maja z nimi problemy.wyciagnij aku naładuj porzadnie i zobacz czy bedzie hulał

Użytkownik Avatar Jacek65

Domyślnie

U mnie nie ma problemów z akumulatorem.Mam przejechane dopiero 3600km Civicem z 2009r 4D.Ale dość dużo jeżdzę i na dużych odcinkach.Jeśli jeżdzisz często ale na krótkich odcinakch i to jeszcze na mrozie,to akumulator może więcej oddawać energi przy zapalaniu niż ją otrzymuje z alternatora.Do tego jeszcze dochodzi obciążenie przez światła,dmuchawę i np.radio.A na postoju przez autoalarm.I alumulator może nie wyrobić.Wieksza pojemność nić nie da bo akumulator należy dobrać do mocy alternatora.I większy może być zawsze niedoładowany.Pozdrawiam.

Użytkownik
    Imię
    Daniel
    Auto
    FK2

Domyślnie

Problem z akumulatorem może wynikać z wadliwego modułu MICU. Jest to system sterujący szeregiem funkcji elektrycznych, powiązany ze skrzynką bezpieczników. Szerzej o tym na civinfo, w poście nr 45 jest zacytowany oficjalny list wysłany do właściciela auta w tej sprawie. Warto spytać w ASO http://www.civinfo.com/forum/bugs-fa...-recall-3.html

+ Odpowiedz na ten temat

Uprawnienia